GÖRSELLER

2000 yılında ilk başlangıcı yaptığımızda amacımız daha çok Dersim bilgisiydi. Dersime ilgiyi çekmek ve duyarlılığı yaratmak için görsel çalışmaların çok önemli olduğunun farkındaydık. Meselenin farkında olmak yeterli değildi, önemli olan bu eksiklik için bir şeyler yapabilmek, üretmekti.

2003 yılından itibaren eldeki verilerin çoğalmasıyla, Dersimi en iyi nasıl anlatabilirizin derdine düştük. İlk aklımıza gelen, Dersim coğrafyasını görsel olarak çocukların gözünden bakarak, çok basit şekilde herkese hitap edebilecek formata dönüştürmekti. Bu vesileyle Çocuklar İçin Dersim Atlası fikri 2004 yılında kafamızda netleşti.

Çocuklar İçin Dersim Atlası çalışması devam ederken 2006 yılında Kırmancki, Kurmanci, Türkçe, Almanca, Fransızca ve İngilizce olarak altı dilde Dersim coğrafyasındaki barajlar, Hesler ve maden aramalarına karşı kamuoyunu bilgilendirmek ve duyarlı kılmak için 20 bin tane broşür ve 2 bin tane afiş basıldı.Çalışmalarımız Görseller (1)Çalışmalarımız Görseller (2)Çalışmalarımız Görseller (4)Çalışmalarımız Görseller (3)

2007 yılının Ocak ayında Çocuklar İçin Dersim Atlası bitmişti, birinci baskısını Avrupa‘da bastık, parasız olarak dağıtılan atlas çok kısa sürede tükendi. Gelen talep üzerine ikinci baskısı Türkiye’de basıldı, parasız olarak dağıtıldı ve kısa sürede tükendi.Çalışmalarımız Görseller (5)

Bizler yaptığımız çalışmalarda ilke olarak, Dersim değerlerinin gün yüzüne çıkması ve korunması için uğraş verirken kesinlikle hiç bir zaman bunları kazanç kapısı olarak görmedik. Dersim için yaptığımız onlarca çalışmada bazen aylarca bazende yıllarca çok emek verdik. Bilmeyenler için yeri gelmişken atlas vesilesiyle bir örnek verelim. Bu çalışmayı yapan arkadaşlarımız Hüseyin Işık ve Zeynel Duman, Hüseyin Işık’ın Viyanaya 80 kilometre mesafedeki atolyesinde 29 defa ve Viyanada sayısız defa bir araya gelip çalıştılar. Verilerin toplanması, Dersimdeki gözlemler çok uzun zaman aldı, uzun yıllar sonucu ortaya çıkan ve iki baskısıda çok kısa sürede tükenen çalışmanın yoğun istek üzerine,  geliştirilmiş baskısını yapıp her zaman olduğu gibi dağıtmak istiyoruz.

2011 yılındaki Munzur Festivali için, Munzur Doğa Aktivistleri ve Bezuvar dergisiyle beraber kamuoyunu bilgilendirmek ve Dersimde durumun ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha dile getirmek için afiş ve broşür bastık.

AFIS

Çalışmalarımız Görseller (7) Çalışmalarımız Görseller (8)

2011 yılının Aralık ayında çok önemsediğimiz Gağan çalışmasını yapıp, Dersimde gücümüz ölçüsünde bilboardlar kiralayıp, halkımızın dikkatine sunduk. Dersim kimliğini diğer coğrafyalardan ayıran çok belirgin özellikleri var, bizim derdimiz Dersimlilerin binlerce yıldan beridir sürdürdükleri aktarımları görsel olarak doğru sunup, başka coğrafyalara gitmeden kendi evimizde olanı öncelikle doğru öğrenmekti. Çalışmalarımız Görseller (11) Çalışmalarımız Görseller (12)

Görsel çalışmaları gerçekten çok önemsedik, bu amaçla özellikle Çocuklar İçin Dersim Atlası örneğinde olduğu gibi, bizler için tarif edilmeyecek manevi geri dönüşleride gördük. Başarabilirsek, Dersimin biyolojik ve kültürel değerlerine yönelik görselleri kamuoyuna sunmaya devam etmek istiyoruz.