SESİMİZİ DUYARMISINIZ !

Dersim adına yola çıktığını söyleyen kurumlar Pazar günü Sayın Başbakana Dersimin sorunlarını ve çözüme yönelik düşüncelerini iletecekler, bizimde çevre adına talebimiz var.  

Orman Bakanlığının bu yıl Dersimde yaptığı „ULUSAL BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ENVANTER VE İZLEME PROJESİ„ nin bir yıl daha uzatılmasını, Dersimin geleceği için Dersim adına yola çıkan kurumlardan Sayın Başbakana iletilmesini istiyoruz.

Gelelim yazımızın devamına, biz derdimizi yukarıda kısaca yazdık, Başbakan Davutoğlu bu Pazar Dersime geliyor, gelmesine geliyorda, niye geliyor demekle beyin jimnastiğine geçip kendimizi boş hayallerin içine koymayalım. Pazar günü herkes, çok önemli şeyler açıklanacak denen şeylerin ne olduğunu ve sorunları çözmedeki niyeti net olarak görür.

Şimdi gelelim bizim derdimize, Başbakan Dersime gelmişken, devlet memurları dışındaki insanlarlada görüşüp, derdiniz varmı diye soracaktır. Başta belediye olmak üzere, sivil toplum örgütleri Dersimin çözüm bekleyen sorunlarını devletin zirvesine mutlaka ileteceklerdir, muhtemelen bunların içinde barajlar ve maden aramalarına son verilmesi talepleride olacaktır.

Dersimli kurumların, Dersimin geleceği için sunacakları bütün taleplerini gözümüz kapalı onaylıyoruz. Bizde Dersimin derdini devlete ileteceklere yazımızın başlangıcında belirttiğimiz özeti biraz daha detaylandırarak derdimizi anlatmak istiyoruz.

Biliyorsunuz, Orman Bakanlığı „ULUSAL BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ENVANTER VE İZLEME PROJESİ „ adı altında, içinde Dersiminde bulunduğu yirmiye yakın ilde 2014 yılında çalışma yaptı. Bu çalışmanın ilk sonuçlarıyla ilgili açıklamalar 6-7 Kasım tarihlerinde Dersimde kamuoyuna sunuldu. Aralık ayında ise çalışmanın genel sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak.

Bu çalışma barajlar ve maden aramalarıyla yok edilmek istenen Dersim coğrafyası için çok önemli. Bu çalışmaya bilim insanları çok emek verdiler ve önemli sonuçlar elde ettiler fakat zaman sorunundan dolayı Dersimin belli bir kısmını ancak kayıt altına aldılar.

Örneğin botanikten sorumlu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Metin Armağan hocamız projeye Mayıs ayının sonunda dahil oldu, vadilerde çıkan, başta soğanlı bitkiler olmak üzere zengin florayı kayıt altına alamadı.

00031 SESİMİZİ DUYARMISINIZ (1) 00031 SESİMİZİ DUYARMISINIZ (2)

Metin hocamız, olağanüstü emek vererek, bu güne kadar bilim insanlarının gidemediği çok sayıda alana giderek ilk keşifleri yaptı.

Kısa zamanda şimdiye kadar hiç bir botanikçinin toplayamadığı kadar, rekor sayıdaki bitkiyide toplayarak adeta imkansızı başardı. Eğer Metin hocamız başından bu projeye dahil olsaydı, hiç abartısız bırakın Türkiyeyi, Dünyanın dikkatini Dersime çekerdi.

Bir başka örnek ise sürüngenleri çalışan Kurtuluş Olgun hocamız için vermek istiyoruz. Kendileri, izliyebildiğimiz kadarıyla zamanları ölçüsünde gidebilecekleri yerlere gittiler, fakat bazı türlere ulaşamadılar. Örneğin sıkça Hengirvana geziye katılanların sürekli gözlemledikleri zehirli yılan türünü kayıt altına alamadılar.

Kuşları çalışan Sedat İnak hocamızda, gerçekten çok emek verdi, zaman darlığına rağmen, programı dahilinde olmamasına rağmen, defalarca Dersime gelip araştırmalarına devam etti.

Metin hocamızın, Kurtuluş hocamızın, Sedat hocamızın ve diğer saygıdeğer hocalarımızın daha gidemedikleri o kadar çok yer varki, bilim adına, doğa adına, Dersimin geleceği adına sayın hocalarımızın 2015 yılındada mutlaka Dersime gelmeleri gerekiyor.

2015 yılından itibaren, bu çalışmayı Orman bakanlığı Türkiye genelinde iki yıla çıkardı. Metin Armağan hocamız 2015 yılında kendisine başka bir il için iki yıllık çalışma teklif edildiğini, önce Dersim florası bitmeli diye kabul etmediğini söyledi.

Zaten bir yılda biyolojik envanter çalışması yapılması imkansızdı, bakanlık bunu anladı bu yüzden şimdi iki yıla çıkardı deniliyor, fakat olan yine Dersime oldu.

Bu çalışmayı Dersimde yapmayı ilk kabul eden bazı araştırmacılar aylarca oyaladıktan sonra vazgeçtiler, beş ay sonra gelen Metin Armağan gibi çok değerli bilim insanları büyük emeklerle önemli çalışmaya imza attılar ama şimdi keşke işin başında olsaydım, şu kadar daha fazla kayıt yapıp Dersimin bilimsel anlamda ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlatabilirdim diyor.

Bu yüzden bu değerli bilim insanlarının önü açılmalı, bakanlığın diğer illerde yapacağı gibi bu çalışmanın iki yıl olması için yetkililer sorumluluk göstermeliler.

Eğer biz bu talepleri dile getirmezsek, yapılmıyacağınıda çok iyi bilmemiz gerekiyor. İş işten geçtikten sonrada ah vah demenin bir anlamıda olmayacaktır. Başbakanın Dersime gelmesi büyük bir fırsat, bir daha böylesi bir iklimin kolay, kolay olacağını sanmıyoruz.

Sürekli günü, hatta anı kurtardığımızdan, geleceğimiz, duyarsızlığımız yüzünden sessiz sedasız ellerimiz arasından kayıp gidiyor. Ne kadar yazdık, ne kadar çabaladık bilenler biliyor, bu yıl Dersimde gerçekten çok değerli bilim insanları çalıştılar.

Yakından tanıdığımız hocalarımızın bilim ahlakı, endişeleri Dersimlilerin büyük çoğunluğunda yok. Biz Dersimliler, populizmin batağında kendimizi kandırırken bu insanlar gelip kaderimizi etkiliyecek çalışmalara imza attılar.

Dersim merkeze kuş uçuşu bir kaç km. mesafede Deşt-Geyiksuyu köyü var, burda maden çıkaracaklar. Burayla ilgili şirket yetkililerinin açıkladığı sözüm ona bilim insanlarının raporu var, tam bir felaket.

Firmaların ÇED raporu altında sundukları zehiri yok etmenin yolu, panzehiri olacak değerli hocalarımızın çalışmalarının bir yıl daha devam etmesi olacaktır.

Deşte madenler çıkarılırsa, Dersim şehir merkezini çok büyük çevre felaketi bekliyor. Su, hava, toprak zehirlenecek. İnanmayan varsa gitsin Ovacığın arka tarafında Munzur dağlarının diğer yakasındaki İliçi görsün. Ne kadar anlatsak boş, büyük bir vurdumduymazlık  ve sürekli sloganlarla, yaptırmıyacağız demelerle gündemi artık kimse saptırmasın.

Peride yaşananlar göz önünde, hepimiz aynı gemideyiz, bu çalışmanın bir yıl daha uzatılması belki Dersim kurtarmayacak ama özellikle Munzur ve Pülümür vadileri gibi özel alanların birinci derecede doğal sit alanı olmasını sağlayacaktır.

Kasım 2014