S.O.S.MUNZUR

sos

Bir gün bilge bir adam sahil boyunca yürüyordu. Genç bir adamın sahil şeridi boyunca eğilip yerden deniz yıldızı alıp, her birini şefkatle okyanusa geri attığını gördü. Yaklaşınca genç adama seslendi:

„Günaydın! Neden okyanusa deniz yıldızı atıyorsun?“ “ Güneş tepede ve sular çekiliyor. 

Eğer onları geri atmazsam, ölecekler.

Ama genç dostum, kilometrelerce sahil ve sahil boyunca sayısız deniz yıldızı olduğunun farkında değil misin? Bir fark yaratman mümkün değil.

Genç adam nazikçe dinledi, sonra eğilip yerden bir deniz yıldızını daha alarak onu dalgaların arasından denize bıraktı ve

Onun için fark etti.“ dedi.

Her bir kişi değişimi gerçekleştirebilecek yetenekle donatılmıştır. Her birimizin kendi deniz yıldızımızı bulmamız gerek. Ancak biz yıldızlarımızı akılcı ve iyi dağıtabilirsek, dünya korunabilir.

2000 yılında çevreyle ilgili çalışmalara başladığımızda Dersim’in çevre sorunlarının bu kadar ciddi olduğunun farkında bile değildik. 2003 yılında somut olarak meseleyi kavradığımızda ise Dersim için birşeyler yaptıklarını iddia edenlerle yolumuz ayrılmaya başlamıştı. Aynı bilge adamın genç adamı uyarması gibi bir durumla karşılaşmıştık, ya kendilerini bilge olarak görenlerin yıllarca çözüm diye önümüze koyduklarını  kabul edip kendimizi avutup çözümsüzlüğün bir parçası olacaktık yada bu işin sistematiğini anlayıp karınca misali çözümler üretecektik. Hedefimiz, öncelikli olarak kendimiz için doğamızı, tarihimizi ve kültürümüzü doğru tanımaktı, bu amaçla yapılacak  çalışmalarda elde edilecek sonuçları bilim çevrelerinin dikkatine sunup Dersim coğrafyasında yeniden bilimsel çalışmaların yapılması için emek vermek istiyorduk.

İlk başlarda çok yalnızdık, sadece ve sadece doğru Dersim bilgileri için çalışıp, çıkacak sonuçları kamuoyuna sunup, vicdanları rahatsız etmekle meşgulduk ama genellikle hep biz rahatsız oluyorduk.

S.O.S.Munzur,u nasıl tarif ederiz bilmiyoruz, çünkü karşılşığını bir  kurum veya herhangi bir yöresel dernek mantığında bulmak çok zor. Web sayfamızda yapılan çalışmaları görenler bizim ne demek istediğimizi daha iyi anlıyacaklar, çünkü böylesine amatör ruhla gönül işini harmanlayanların kendilerini anlatması kolay değil, belkide adı konulmamış doğa ve kültür eksenli varolan kurumların dışında farklı bir şeyleri yapıyoruz, bu yüzden adı ister bir kurum ister  bir birliktelik olsun önemli olan Dersim’le ilgili doğru şeyler yapmak diye düşünüyoruz.

Derdimizi anlamanın en iyi yolu, S.O.S.Munzur’un yaptıklarına ve yapmak istediklerine bakıp şimdiye kadar çözüm diye çok şey yaptıklarını söyleyenlerle karşılaştırmak  daha doğru sonuçlar verebilir. Aşağıda belirli başlıklar etrafında verdiğimiz, çalışmalarımızın bir kısmına bakarak biz kimiz, neler yaptık sorularına cevap bulabilirsiniz.

Onbeş yıl içinde kısa ve uzun vadeli planları yapıp, kimseden bir şey beklemeden elini herkesten önce taşın altına koyan anlayışımız oldu.
Çalışmalarımızın finans kısmını genellikle cebimizden hallettik, bazen bir yıl içinde iki üç aylığımızı tamamen bu işlere harcadık. Sadece bir defa istisna oldu, yaptığımız çalışmaları bilen çok yakın iki insanımızın ekonomik desteğinide gördük. Ekonomik olarak bu kadar sıkışmamıza rağmen herkesten öyle destekde beklemedik, bu çalışmaların dönmesi için paranın çok önemli olduğunu tabiki biliyoruz, olmadan hareket edemezsiniz bile ama en önemlisi vicdan ve insan kalitesi. Paranız olabilir ama gidip çatışmaların olduğu riskli bir yerde bu işleri kolay kolay yapamazsınız.  Paradan çok insan kalitesinin öneminide bildiğimizden bu işlere destek verecek her insanın desteğini kabul etmemiz için, Dersim duruşunuda dikkate aldığımızı bilenler çok iyi biliyor, sırf bu yüzden uzun yıllar çok zorlandık.

Biz Dersim’de çalışmakla beraber yetenekli insanlarada elimizden geldiğince teknik destek sunmaya çalıştık gün geldi fotoğraf makinalarını hediye ettik gün geldi video kamerasını iş yapacak potansiyeli olanlara ulaştırdık. Bunları yaparkende şunu söyledik bu aletlerle neyi çekerseniz çekin, Dersim coğrafyasını ilgilendiren bir şey olursa bizleride bilgilendirin. Çekimini yaptığınız belgelediğiniz her şeyin telif hakkı sizin, biz sadece bunun bilgisini istiyoruz dedik, bu güne kadar ağır aksak şekilde ilerledik. Zamanı geldi bizlerle beraber çalışan doğa dostu arkadaşlarımızın fotoğraflarını çok sayıda kişisel ve karma etkinliklerde sergiledik, bu çalışmaların çok ses getirdiğine tanık olduk.

Üstüne basa basa ifade etmek istiyoruzki biz Dersim’e her gidip gelişimizde bir şeyler yaptık sevinelim diyeceğimize dahada ağır sorumluluklarla geri döndük. Çünkü sürekli yeni bilgilere ulaşıyorduk ve bizi en çok zorlayan ise yeni bilgilerin geniş kitlelere dağılmasını gerektiren vicdani sorumluluktu. Eskiden gerçekten bu kadar önemli bilgilerden habersiz ve sloganvari meselelere yaklaşıyorduk bu yüzden çok rahattık. Sadece botanik değil Arkeolojik yeni verilerede ulaştık bunlarıda web sayfamızda paylaştık. Botanikle ilgili hedeflerimizin birinci etabına 2008 yılında ulaşmıştık, bu işlere başladığımızdaki amacımız bilimin ilgisini çekmek ve en azından bilimsel bir çalışmayı yapmaktı. Zor geçen uzun yıllar içinde ikisinide yaptık, Ege’li veya Karadeniz’li olsaydık belkide bir yıl içinde istediğimiz sonuçlara ulaşırdık ama orası Dersim’di bu yüzden bu kadar uzun yıllar sürdü ve bizde bunun farkındaydık. İlk başlarda o kadar çok ilginç şeylerle karşılaştıkki, en çok söylenende sizin başka derdiniz yokmu otun böceğin peşine düşmüşsünüz, millet burda can derdinde siz nelerin peşindesiniz, birde ne kadar para dönüyor projemi yapıyorsunuz deniliyordu.

Bölgede o kadar çok AB projesi yapılıyorduki, yapmak istediklerimizide öyle zannettiler, işin nasıl döndüğünü anlattığımızda ise yok ya, yani sizin bu işten hiçmi çıkarınız yok diye söylenmeye başlıyorlardı. Bize teklif edilen projelerde oldu biz kabul etmedik. Bunun çok nedeni vardı  en önemlisi zaman sorunuydu, sağlam bir proje için iki yıllık bir zaman dilimine ihtiyaç var ve bizim hiç bir zaman bu kadar zamanımız olmadı. Her yıl Dersim’in bir parçasını bizden aldılar ve bizim öyle projelerle vakit geçirecek kadar lüksümüz bu yüzden hiç olmadı. Şartlar olgunlaştığı ve gücümüz  olduğu sürece işlerimizi yaptık. Türkiye’deki bilim çevreleri, WWF, Tema, Greenpeace veya Dersimli kurumlar, Dersim’deki çevre katliamına karşı birşeyler yapsalardı bizlerde kendileriyle çalışır başka alternatifler aramazdık. Bu kurumlar biraz ilgileniyor gibi görünüyorlar, yani dostlar alışverişte görsün misali. Bizim en büyük beklentimiz Dersimli kurumlardandı, onlarda sağolsunlar, uzun yıllar festivaller ve sıkça yapılan basın açıklamalarıyla zamanı heba ettiler.

2000 yılında başladığımız çalışmalar 2015 yılında sonlandı, bu süre içinde yaptığımız bazı çalışmaları sıralarsak,

  • FLORA,Dersimle ilgili yaptığımız çalışmaların ana ekseninde hep flora oldu. Bu yüzden flora bizi en çok zorlayan disiplindi. Verilen büyük emeklere rağmen hiçde azınsanmayacak çok önemli kayıtların oluşmasında emeğimiz oldu. Şimdilik üç yeni türü litaratüre kazandırdık, bu sayı ileriki dönemlerde dahada artacak, tarihte Dersim ve Düzgün Baba isimleri ilk defa iki bitkiye ad olarak verilerek resmi olarak bilim dünyasının dikkatine sunuldu.
  • http://www.sosmunzur.com/flora/
  • GÖRSELLER, 2000 yılında ilk başlangıcı yaptığımızda amacımız daha çok Dersim bilgisiydi. Dersime ilgiyi çekmek ve duyarlılığı yaratmak için görsel çalışmaların çok önemli olduğunun farkındaydık. Meselenin farkında olmak yeterli değildi, önemli olan bu eksiklik için bir şeyler yapabilmek, üretmekti.
  • http://www.sosmunzur.com/goerseller/
  • ETKİNLİKLER, çok sık yapmadığımız, fakat zaman içinde kamuoyunu bilgilendirmek adına düzenlediğimiz çalışmalarda oldu.
  • http://www.sosmunzur.com/1077-2/

İlk aklımıza gelenleri yazdık, zaman içinde çok farklı çalışmalarıda yaptık. Aradan 15 yıl geçti ve çalışmalarımızın sonuna geldik. İlk başladığımız anda, örnek aldığımız genç adamın deniz yıldızını tekrar yaşama kavuşturmak için verdiği çabaları bizlerde, birazcık olsada, Dersim için yapabildiysek ne mutlu bize. Çalışmalarımızın ortaya çıkmasına neden olan, verdikleri desteklerle kayıtları oluşturmamıza katkılarını hiç bir zaman unutmuyacaklarımıza sevgiler, saygılar. Şubat 2016

Biz kimiz (12)Çalışmalarımız flora (59)hakis (22)Çalışmalarımız flora (16)Biz kimiz (7)Biz kimiz (8)Biz kimiz (13)Biz kimiz (3)Biz kimiz (20)Biz kimiz (9)Biz kimiz (18)Biz kimiz (4)Biz kimiz (15)Biz kimiz (16)